Literatuur‎ > ‎

Recente boeken

Bernlef: Op Slot (2007)
 

Bernlef - Op slot

 

Wie las niet over Maarten Klein, de dementerende hoofdpersoon van Hersenschimmen , die langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid verliest? Gepensioneerd, maar toch op weg naar zijn werk; getrouwd, maar zonder zijn vrouw te herkennen? 

Hieraan terugdenkend, heb ik de mooi vormgegeven roman (het oog wil ook wat) Op slot in handen. De verschijning van Op slot, het nieuwste boek van Bernlef (1937) gaat net vooraf aan een speciale gebonden uitgave van Hersenschimmen. Die editie ligt vanaf 1 februari in de winkel en verschijnt ter gelegenheid van het 500.000e verkochte exemplaar. Het boek is voorzien van een dvd met Heddy Honigmanns verfilming uit 1988. Veel aandacht bij uitgeverij Querido dus voor Bernlef. En terecht.
 
Op slot
Ze waren vrienden voor het leven, schilder IJsbrand Blok en fotograaf Dick Noordeloos, beiden oude mannen. Na de plotselinge dood van IJsbrand ontfermt zijn dochter zich over zijn nalatenschap. Ze ziet in Dick de aangewezen persoon om de schilderijen van haar vader te fotograferen voor een tentoonstellingscatalogus.

Dick fotografeert dagenlang, om steeds geconfronteerd te worden met IJsbrands verdwenen muze, zijn vrouw Nadia. Langzaam beseft hij welk drama zich in het leven van zijn vriend voltrokken heeft, een drama dat zijn weerslag vond in olieverf op doek.
Cover: Op slot
Confrontatie
Op slot is niet alleen een schrijnende confrontatie van de kunst met de werkelijkheid, van jeugd met ouderdom. Het is, net als Hersenschimmen, ook een ontroerende roman over de liefde. Bernlef slaagt er opnieuw in de onvolkomenheid van menselijke relaties bloot te leggen.
 
Over de auteur
Bernlef (1937) schreef gedichten, romans, verhalen en essays. Bekend zijn romans als Hersenschimmen, Publiek geheim (1987), Boy (2000), Buiten is het maandag (2003) en De onzichtbare jongen (2005). Zijn werk is vele malen bekroond, onder meer de P.C. Hooftprijs, Constantijn Huygensprijs en de AKO Literatuurprijs.