Hoe schrijf ik een betoog?

http://educatie-en-school.infonu.nl/samenvattingen/17991-hoe-schrijf-je-een-betoog.html

Veel mensen hebben een probleem met het schrijven van een goed betoog. Wat is een betoog eigenlijk? Het draait allemaal om structuur aanbrengen in je tekst en je aan je hoofddoel houden.

Wat is een betoog

Een betoog is een overtuigende tekst. In een betoog probeert de schrijver zijn lezers ervan te overtuigen dat hij gelijk heeft. Dit doet hij doormiddel van argumenten. In het begin van een betoog wordt er vaak een stelling geformuleerd. In de rest van het betoog wordt deze stelling met argumenten en voorbeelden versterkt. Ook kan de schrijver gebruik maken van het verwerpen van tegen argument. Hier later meer over.

Bouwplan

Voordat je begint met schrijven is het erg handig als je een bouwplan maakt. Een bouwplan is in principe het skelet van een betoog. In een bouwplan geef je eerst aan wat je per alinea wilt bespreken.

Voorbeeld van een bouwplan:

  • Alinea 1: Inleiding, in de laatste zin van de inleiding staat meestal de stelling.

  • Alinea 2 - 3 - 4: Argumenten voor

  • Alinea 5: Argument tegen met de weerlegging daarvan

  • Alinea 6: Conclusie

Het bouwplan verschil per tekst, omdat je je bouwplan aanpast aan je onderwerp en aan de hoeveelheid argumenten en dergelijke. Nadat je een bouwplan als hierboven hebt gemaakt kun je de onderwerpen waar je het over gaat hebben aan het bouwplan toevoegen.

Voorbeeld van een uitgebreid bouwplan

Tekstsoort: betoog

Stelling: Legalisatie van drugs.

Alinea 1: Inleiding

Actueel voorbeeld met in de laatste zin de stelling.

Alinea 2 - 3 - 4: Argumenten voor

Bijvoorbeeld: Door legalisatie wordt drugs gebruik gestimuleerd.

Alinea 5: Argument tegen en de weerlegging daarvan

Door legalisatie hoeft het niet meer stiekem.

Het argument tegen valt in het niets in vergelijking tot de gevolgen van het argument voor.

Alinea 6: Conclusie

Ik ben tegen de legalisatie van drugs, omdat hierdoor het gebruik van drugs wordt gestimuleerd. In een betoog wordt vaak een afweging gemaakt tussen de argumenten voor en de argumenten tegen. Deze afweging kun je terug laten komen in de conclusie.

Inleiding

In de inleiding is het vaak de bedoeling dat je lezers aantrekt door bijvoorbeeld een actueel voorbeeld te geven die bij het onderwerp past.

Stelling

Denk goed over je stelling na. Formuleer de stelling zo dat je voldoende argumenten hebt als ondersteuning.

Argumenten

Er zijn veel manieren waarop je argumenten kunt geven. Hier zijn er een paar:

  • Meervoudige argumentatie: Dit is de eenvoudigste manier om je argumenten weer te geven. Hierbij noem je alle argumenten voor je stelling.

  • Tegenargumentatie: Hierbij worden argumenten tegen genoemd, maar ook verworpen. Zorg er wel voor dat je de argumenten op een fatsoenlijke kunt verwerpen, anders zal de lezer het niet geheel met je eens zijn.

  • Afwegingsargumentatie: Ook hierbij noem je de voor en nadelen, maar benadruk je dat de argumenten voor veel en veel belangrijker zijn dat de argumenten tegen.

Conclusie

De conclusie is een belangrijk deel van je betoog. Hierin worden de belangrijkste argumenten nog een keer op een rijtje gezet en geef je nog eens duidelijk aan wat je mening is over het onderwerp.

Concentreer je het hele betoog op het feit dat je de lezer wilt overtuigen. Dit is je hoofddoel bij een betoog, dus probeer hier zo weinig mogelijk vanaf te wijken.