correctie oefening 5

Antwoorden bij opdracht 5

Emotionele confrontaties

Vroeger moest je bij een scheiding tegenover de rechters aantonen dat je huwelijk mislukt was, tegenwoordig staat er een televisieploeg bij je op de stoep.

Het allerduidelijkst wordt dit in "All you need is love", een programma waarin men aanbiedt het liefdesleven van de kijker te dirigeren. Zo vertelt een tamelijk verwarde man dat zijn ex-vrouw hem niet meer terug wil, hoewel ze samen een kind hebben gekregen.. Hij vertelt het een tikje verontwaardigd. Ook Robert ten Brink vindt het onverklaarbaar. Hij zoekt de ex-vrouw op en duwt haar ongevraagd een videoband in haar handen met de smeekbede van haar echtgenoot. Als de vrouw vervolgens uitlegt dat ze er niet van gediend is - ze heeft al tientallen malen met haar man gepraat en vindt het nu, na twee jaar, zoetjesaan welletjes - houdt Ten Brink haar ernstig voor dat ze ook nog een kind heeft. Vindt ze het niet zielig voor de kleine dat hij zonder vader moet leven?

Het is de terreur van de programmamakers die geloven in hun recht om ongevraagd en onverwacht bij je te kunnen binnenstappen en je vervolgens te ondervragen over je seksleven of de familievetes. Dat gebeurt bovendien met een zelfvoldaan gezicht en de onvermoeibare zendingsdrang van een zedenprediker. Televisiemakers die daartoe overgaan, hebben last van grootheidswaanzin en een zorgelijk gebrek aan ideeën voor televisie-amusement.